ElőszóEz a rendszer, mint a címe is mutatja, matematikusokról és matematikáról szól elsősorban a középiskolás diákok számára.

Elkészítésekor a középiskolai matematika tananyagból indultunk ki. Ezen belül is a normál érettségi követelménynek megfelelő anyagrészeket vettük elsősorban figyelembe. Ezért hiányzik a rendszerből például az analízis. A matematika anyag kijelölése egyben meghatározta a matematikusok körét is. Ugyanakkor a rendszer elkészítésekor egyre jobban előtérbe került, hogy használható legyen a diákok számára az érettségire való felkészülésben. Ezért minden ilyen fogalom és tétel kidolgozásra került, akkor is, ha nem mutatható ki nevesíthető kapcsolat valamely matematikussal.

A rendszer gerincét tehát két fő szál alkotja. Az egyik a matematikusok életét mutatja be, a másik a középiskolai tananyagban előforduló legfontosabb fogalmakat és tételeket tartalmazza. Ezenkivül a rendszer része még a nevezetes matematikai problémákból és a matematikai érdekességekből egy rövid összeállítás.

Az érettségi tételeket természetesen bizonyítással együtt tartalmazza a rendszer. Több helyen a középiskolai példatárokból, elsősorban az érettségi példatárból vett kidolgozott feladatok támasztják alá az adott tételt, vagy fogalmat. A jobb megértést szolgálják a megfelelő helyeken alkalmazott programok és animációk.
Egy kis technika segítség a használathoz:


Sok sikert kívánunk!
Hajnal István
és Steinhőfer Gábor
Összeállította:
Hajnal István, a Bethlen Gábor Újreál Gimnázium tanára
és volt tanítványa,
Steinhőfer Gábor (3. éves egyetemista. 2001/2002 tanév) látvány, grafika, animáció.


Készült:
Hajnal István ötlete alapján 2001-2002-ben.

Irodalomjegyzék:
Az irodalomjegyzék itt található.
fel | vissza | főmenü!Minden jog fenntartva!